Tel : 0731-003407 Mobil : 0731-003303 E-mail : office@royal-imob.ro  USD: 4.19 RON  Euro: 4.72 RON

Cautare dupa ID

Home Oferte speciale Trimitere cerere Adauga oferta Despre noi Blog Portofoliu clienti Contact

Locuinta ideala pentru persoanele in varsta

Adaugata Joi , 14 Martie 2019 si actualizat pe 20 Martie 2019

 

Modelul ideal de familie poate fi considerat ca fiind cel traditional, familia pe care o cunoastem de la tara, in care bunicii au casa in aceeasi curte, sau macar in acelasi sat, cu casa unuia dintre copii, iar nepotii cresc sub supravegherea bunicilor, in timp ce parintii merg la lucru. Vremurile s-au schimbat insa, granitele satului au fost depasite demult, la fel si granitele tarii, tinerii cautandu-si rostul chiar si la mii de kilometri departare de casa parinteasca, iar parintii ajunsi la o varsta inaintata ramanand singuri.

 

O mare problema a multor oameni, de toate varstele este singuratatea, mai ales a celor  aflati la varsta a treia, care au avut o familie si au ajuns sa locuiasca singuri intr-o locuinta prea mare si greu de intretinut. Insa, pe de alta parte, mutarea unei persoane care a locuit zeci de ani intr-o locuinta poate da peste cap stabilitatea psihica si, ca urmare, sanatatea sa-i fie zdruncinata. Confortul fizic, dar si cel psihic, sufletesc nu trebuie sa lipseasca persoanelor cu varste inaintate, mai ales daca nu mai sunt stapane pe gesturi si pe miscarile lor.

 

Inlocuirea unei case mari  cu o casuta la tara sau cu un apartament mic, confortabil

Viata intr-o casa mare nu este simpla nici pentru oameni in putere, darmite pentru cineva care are probleme de sanatate sau o pensie modesta. Multi dintre cei aflati in campul muncii intr-un oras viseaza sa se retraga la pensie intr-o casuta cocheta de la tara, solutie ideala pentru un cuplu de pensionari, dar acolo viata nu este usoara pentru o femeie singura in varsta, ideal fiind, in acest caz, un apartament cu o camera de zi si un dormitor. Marele avantaj al unei case care sa aiba curte si macar o mica gradina este ca locatarii ei vor avea mereu ceva de facut in jurul casei, ceea ce ii obliga oarecum sa faca in mod constant miscare, o conditie obligatorie pentru a mentine sanatatea la un nivel optim.

 

Multe persoane in varsta aleg sa vanda apartamentul dintr-un oras mare, aglomerat pentru o casa in mediul rural sau, pentru cei cu buget restrans, pentru un apartament cochet intr-un oras mai mic, oferta de vanzari de apartamente in Ploiesti, de exemplu, fiind cu adevarat atragatoare pentru cine vrea sa paraseasca Bucurestiul pentru o localitate mai linistita, dar avand la indemana toate facilitatile unui oras.

Pastrarea casei mari si gasirea unui colocatar

Solutia ideala insa pentru o persoana cu varsta inaintata care locuieste intr-o casa mare de mult timp, avand tabieturi si amintiri acolo ar fi gasirea unui colocatar. In Occident este frecventa impartirea casei de catre un pensionar singur cu un alt pensionar, astfel inlaturandu-se singuratatea, impartasindu-se unele pasiuni comune, facandu-se diverse activitati impreuna, dar si impartindu-se unele cheltuieli, inclusiv cu asistenta medicala daca este nevoie de ajutor specializat.

 

Persoanele in varsta din tara noastra care au in locuinta camere nefolosite aleg foarte frecvent sa ia in gazda pe cineva, ceea ce poate ajuta la acoperirea unor cheltuieli cu intretinerea casei (mai ales in sezonul rece). Daca sunt de incredere si omenie chiriasii, gazduirea lor are si avantajul ca pot ajuta la treburile casei, iar de multe ori o vorba buna sau un simplu ”Buna ziua” ajuta gazda sa aiba o viata mai buna.

 

Majoritatea oamenilor cu varste inaintate care au o proprietate personala de mult timp nu-si doresc si refuza sa-si paraseasca locuinta la batranete, fie chiar si daca li se ofera mai mult confort. Unii prefera sa ramana singuri in casa lor, poate impreuna cu un animal de companie, care le ofera un confort psihic, decat sa se mute cu copiii sau cu alti membri ai familiei. De la caz la caz, solutiile optime pot fi diferite, iar daca sufletul este impacat, celelalte probleme pot avea o rezolvare.