Tel : 0731-003407 Mobil : 0731-003303 E-mail : office@royal-imob.ro  USD: 4.19 RON  Euro: 4.72 RON

Cautare dupa ID

Home Oferte speciale Trimitere cerere Adauga oferta Despre noi Blog Portofoliu clienti Contact

Gradinaritul pentru oameni ocupati

Adaugata Miercuri , 20 Martie 2019

 

Proprietarii de casa cu gradina sau detinatorii unei parcele de teren trebuie sa-si faca timp pentru a ingriji, din cand in cand, pamantul de care dispun, altfel, in mod natural, va fi invadat de buruieni mai robuste sau plantele vor creste la voia intamplarii. Iar pasionatii de gradinarit ocazionali se pot relaxa iesind in micul lor colt de natura si aranjand ici colo, cand au timp, pomii, cateva flori sau legume perene, care nu necesita mult efort sau atentie permanenta.

 

Cei care locuiesc intr-un apartament de bloc pot, de asemenea, sa incropeze o mica gradinita pe balcon sau un colt de bucatarie cu cateva plante, insa unele au nevoie de prezenta insectelor pentru polenizare, fara de care nu pot face roade, astfel incat nu prea au sanse de productie in spatii inchise.

 

Mai exista si varianta inchirierii unei parcele de teren pentru gradinarit in apropierea orasului de resedinta sau chiar a schimbarii apartamentului de la oras cu o casa avand si gradina, undeva in apropierea orasului. Pentru zonele din jurul capitalei, o scurta cautare pe internet va duce la concluzia ca vanzarea unui apartament in Bucuresti ar putea asigura bugetul pentru o casa in afara orasului, de exemplu, ofertele de vanzari de case in Paulesti (judetul Prahova) dovedind ca viata dintr-un bloc din capitala poate fi mutata intr-o casa de langa mult prea aglomeratul oras.

Marele secret al unui teren ingrijit este folosirea plantelor perene

Daca este vorba de intretinerea unui teren agricol care are nevoie de ingrijire doar cat sa nu fie napadit de buruieni si arbusti salbatici – mai ales cand un astfel de demers este impus printr-o finantare agricola –, dupa o curatare prealabila de radacini si tulpini nedorite, semanarea de lucerna sau trifoi va face ca pamantul sa ramana mai curat de la un an la altul. Ideala ar fi taierea lucernei cel putin de doua ori pe an.

 

In gradina unei case care necesita refacerea gazonului sau o curatare de buruieni, de asemenea lucerna ori trifoiul (mai ales trifoiul alb, pititc) pot fi solutii salvatoare, care contribuie si la sufocarea pirului, o buruiana greu de combatut. In anul urmator dupa o asemenea cultura se poate semana cu succes iarba pentru gazon sau se pot amenaja straturi pentru legume.

 

In jurul spatiului cu lucerna sau iarba, chiar si persoanele care au timp putin pentru gradinarit pot organiza cateva zone cu flori sau cu plante perene, care cresc singure de la an la an, asigurand un aspect ingrijit si colorat. Ghioceii si zambilele sunt primele flori care pot colora o gradina, apoi apar narcisele, lalelele si lacramioarele, iar musetelul, levantica si galbenelele sunt plante cu flori frumoase, care sunt minunate si pentru sanatate.

 

Gospodinele vor dori sa aiba in gradina si cateva plante utile pentru gatit, iar dintre acestea leusteanul, macrisul, stevia, menta, salvia, mararul, cimbrul, chiar si patrunjelul si usturoiul pot aparea de la un an la altul daca sunt puse in zone ferite, care sa le priasca.

Arbori si arbusti

Cativa pomi fructiferi in curte sau in gradina sunt o bucurie, mai ales pentru copii, fructele mancate proaspat culese avand marele avantaj ca transmit si energia daca sunt consumate in primele 20 de minute dupa culegere, iar aroma acestora este mai puternica.

 

Gardurile vii pot delimita sau imprejmui o parcela intr-un mod atragator, chiar imbietor daca sunt plante cu flori frumoase si placut mirositoare, precum soc, liliac, braul Maicii Domnului, iasomie, glicina sau multe altele.